Pezsgő, szenvedély és Marlene Dietrich-dalok

Pezsgő, szenvedély és Marlene Dietrich-dalok

Pezsgő, szenvedély és Marlene Dietrich-dalok

A Broadway után Budapesten Ute Lemper

ute_blog.jpg

A német származású énekesnőt, színésznőt már pályája kezdetén Marlene Dietrichhez hasonlították. Míg eleinte mélységesen zavarban volt attól, hogy a világ leghíresebb kabaré-énekesnőjéhez mérik, ma már megkerülhetetlen, hogy egy lapon említsük őket. Azért is, mert Ute Lemper időközben több mint harminc albumot készített, számtalan sikerdarabban szerepelt, és személyes élményei alapján megalkotta saját, Randevú Marlenével című estjét, amelyet február 13-án láthat először a hazai közönség a Müpában. Előtte azonban itt a lehetőség, hogy megismerjük Ute Lemper személyesebb oldalát: íme, rögtön 7 kevésbé ismert dolog a sanzon koronázatlan királynőjéről.

Fanfártól a Wagner-sörön át a Soderquistekig: titkok és érdekességek a Budapesti Wagner-napokról

Fanfártól a Wagner-sörön át a Soderquistekig: titkok és érdekességek a Budapesti Wagner-napokról

Fanfártól a Wagner-sörön át a Soderquistekig: titkok és érdekességek a Budapesti Wagner-napokról

800x350_wagner_aloldal_carousel_1600x400.jpg

Kevés fesztivál mondhatja el magáról, hogy a nagy múltú Bayreuthi Ünnepi Játékokhoz hasonlítják. A mára kultikussá vált Budapesti Wagner-napok évről évre a világ legkülönbözőbb tájairól vonzza a Müpába a zeneszerző rajongóit, mert mindig képes újat mutatni. A 2006 óta töretlenül népszerű, világsztárokat felvonultató eseménysorozat nemcsak a nézők körében, hanem a reklámszakma versenyein is időről időre sikert arat, és most újra esélye van a győzelemre, hiszen az ország legkiemelkedőbb kezdeményezéseit listázó Highlights of Hungary kurátori csapata idén a Budapesti Wagner-napokat is beválasztotta a legjobbak közé. A Highlights of Hungary oldalán február 10-ig várják a közönség szavazatait.

Hangolódj az ünnepekre a Müpával!

Hangolódj az ünnepekre a Müpával!

Hangolódj az ünnepekre a Müpával!

A karácsony nem lehet teljes zene nélkül! A Müpa különleges karácsonyi listája gondoskodik arról, hogy az ünnepek alatt a mézeskalács és a fenyőillat mellett zeneszó is körbelengje a lakást. A listán a hagyományos karácsonyi dallamok mellett a nagy klasszikusok modern feldolgozásai is helyet kaptak. így válik az ünnep élménnyé mindenki számára! 

Boldog karácsonyi ünnepeket kíván a Müpa! 

2019/12/16 : mupa Szólj hozzá!
A középkori misztikus szerelem éled újjá a Müpában

A középkori misztikus szerelem éled újjá a Müpában

A középkori misztikus szerelem éled újjá a Müpában

Decemberi lélekbalzsam Alireza Ghorbani perzsa szerelmes dalaival

20191126_alirezaghorbani_credit_sahar_saebnia_3.jpg

Káprázatos, megindító, lenyűgöző – ilyen jelzőkkel szokták illetni a világsajtóban Alireza Ghorbanit. A teheráni születésű perzsa énekes december 22-én szerelmes dalokkal érkezik a Müpába, hogy hangjával egyenesen a legendás „Rózsák kertjébe” kalauzolja a közönséget, amely gazdag ihletforrásként szolgált a legnagyobb perzsa költők alkotásaihoz.

Alireza Ghorbani a perzsa zenei tradíció egyik legismertebb előadója. A teheráni énekes énekhangját tizenkét éves korában kezdte fejleszteni, harminc éves korára pedig a perzsa dal egyik elsőszámú előadójává nőtte ki magát.

Mélyen vallásos családba született, és amellett, hogy már kamaszkorában kitűnt a Korán átszellemült recitálásával, épp olyan nyitott volt azokra az énekesekre, akiket a rádióban hallgatott. „Annak ellenére, hogy abban az időben nem értettem a zenei rendszert, sem annak működését, ezek a dalok lenyűgöztek, úgy éreztem, hogy valami mély és spirituális dologról van szó. Azt gondolom, ha valakit nem ragad magával a zene már ennyire fiatalon, sosem lehet jó zenész” – mondta korábban.

Alireza Ghorbani annak a generációnak a tagja, amelynek művészetére nagy hatást gyakoroltak az 1979-es iráni forradalom eseményei, amelyek nemcsak az ország történelmét pecsételték meg, hanem a kulturális életére is nagy hatást gyakoroltak. Ami az utóbbit illeti: a forradalom az iráni klasszikus zene reneszánszát hozta magával. Ennek a zenei hagyománynak a jellegzetessége, hogy megőrizte szoros kapcsolatát a 12. századig visszanyúló misztikus költészettel. A forradalom után feltűnt előadók – akárcsak Alireza Ghorbani – azonban azzal az igénnyel léptek fel, hogy a klasszikus zene kortárs mondanivalóval és színezettel társuljon.

A Müpába a középkori misztikus szerelem dallamaival érkezik: Lost in Love - Persian love songs című albuma igazi balzsam a léleknek. Alireza Ghorbani azokat a klasszikus perzsa költőket idézi meg rajta, akik a legendás „Rózsák kertjében” merítettek műveikhez ihletet, mellettük azonban megszólalnak az iráni költészet kortárs nagyjainak megzenésített alkotásai is. Ebben a klasszikus perzsa hangszerek olyan mesterei lesznek társai, mint – a zenéit szerző – Saman Samimi (kamancheh), Milad Mohammadi (tar) és Zakariya Yousefi (ütőhangszerek). Koncertjük során azt szeretnék bebizonyítani, hogy a középkori misztikus szerelem dalaiba napjainkban is beleszakadhat a szív.

 

2019/12/10 : mupa 3 komment
Lélekmelengető adventi dalokkal hangol az ünnepre a Bognár Szilvia Sextet

Lélekmelengető adventi dalokkal hangol az ünnepre a Bognár Szilvia Sextet

Lélekmelengető adventi dalokkal hangol az ünnepre a Bognár Szilvia Sextet

20191204_bognar_szilvia_sextet_credit_falus_kriszta.jpg

A hazai folk- és világzenei színtér egyik legsokoldalúbb és legnépszerűbb előadója kétségkívül Bognár Szilvia. Az énekesnő férjével közösen létrehozott világzenei formációja, a Bognár Szilvia Sextet december 4-én érkezik a Müpa Sátorba, hogy a tőle megszokott dallamvilág mellett adventi dalokkal aranyozza be a karácsony előtti örömteli várakozást.

Lassan már hagyománnyá válik, hogy a tél közeledtével a Müpa is ünnepi készülődésbe kezd. A Müpa Sátorban a legkülönfélébb programok és előadások várják az egész családot. Míg a délelőtti műsor a gyerekeknek kedvez, addig az esti órákban a felnőtteknek szól a programkínálat: így december 4-én is, amikor a Bognár Szilvia Sextet veszi birtokba a színpadot.

Aki hallotta már Bognár Szilviát énekelni, az tudja, hogy a zenéje valódi lélekbalzsam. Az énekesnő immáron negyedszázada a hazai folk- és világzenei színtér egyik legnépszerűbb előadója, és olyan neves előadók oldalán is hallhattuk már, mint Sebestyén Márta, Rost Andrea, Sebő Ferenc, Lovasi András vagy épp Berecz András. De énekelt már az Anima Sound System, a Makám és egyebek mellett a Nikola Parov Quartet formációval is. Önálló albumai a reneszánsz vokális műfajoktól kezdve a gyerekdalokon át a progresszív világzenéig mutatják munkássága sokszínűségét.

A Bognár Szilvia Sextetet 2017-ben férjével közösen hívta életre. Az új világzenei formáció repertoárjában magyar, cigány, bolgár és görög dalok szólalnak meg szokványosnak egyáltalán nem nevezhető felállásban, illetve hangszerelésben. Műsorukban a népzene, a jazz és az észak-indiai klasszikus zene műfaji sokszínűsége találkozik, olyan egyedi élményt létrehozva, amelyet itthon mástól nem hallhat a közönség. Bognár Szilvia akusztikus gitáros, nagybőgős, szaxofonos és két ütőhangszeres társával együtt az alapvetően akusztikus hangzásvilágot és a hagyományos előadásmód természetességét megőrizve biztonsággal evez az eltérő zenei stílusok, valamint a hagyományos dallamok sokszínű folyamán. A Bognár Szilvia Sextet december 4-i koncertjén pedig természetesen adventi dalokkal is megörvendeztetik majd hallgatóságukat a karácsony előtti örömteli várakozás jegyében.

 

 

2019/12/03 : mupa Szólj hozzá!
6 varázslatos ünnepváró családi program az idei télre

6 varázslatos ünnepváró családi program az idei télre

6 varázslatos ünnepváró családi program az idei télre

kalaka_betlehemesuj2.jpg

Az ünnepre hangolódás idén is a Müpában kezdődik, ahol különleges téli élményekkel, koncertekkel és bábelőadásokkal készülhetnek az ünnepre kicsik és nagyok. Íme, hat kihagyhatatlan program a Mesebolt Bábszínház előadásától a Magyar Állami Népi Együttes Csodaváró betlehemeséig.

1. A Grimm testvérek klasszikusa a Mesebolt Bábszínházzal

20191130_mesebolt_babszinhaz_credit_trifusz_adam.jpg

Holle anyó történetének örökérvényű mondanivalója van: a boldogságért nem elég kinyújtani a kezünket, meg kell érte dolgozni. November 30-án a Grimm testvérek meséje az ország egyik legjobb bábtársulata, a Mesebolt Bábszínház tolmácsolásában elevenedik meg a színpadon. A társulat tagjai szépséges kesztyűsbábokkal, klasszikus paravános játékként adják majd elő sokak kedvencét.

2. Fergeteges hangulat a Hahó Együttes adventi ökobuliján

20191201_haho_egyuttes_adventi_okobuli.jpg

Mit érdemes megvásárolni a boltban és mit nem, miért legyen nálunk mindig vászon bevásárlótáska, mitől jobb egy csomagolásmentes bolt – többek közt ezekre a kérdésekre mondja el dalban a választ a Hahó Együttes. A formáció a magyar gyerekzenekarok között egyedülálló küldetést teljesít: nem csak szavakkal, hanem énekkel, zenével, tánccal is felhívja a figyelmet Földünk védelmére. Az együttes december 1-jei adventi ökobuliján minden a minket körülvevő természetről és a zenéről szól majd.

3. Kéknyulat a családnak decemberben is

20191201_keknyul_family.jpg

ol van az előírva, hogy a szülők és a gyerekek nem rajonghatnak ugyanazokért a dallamokért és zenekarokért? A Premecz Mátyás zenekarvezető-billentyűs által irányított Kéknyúl ezúttal a gyerekeknek is megfelelő időben koncertezik, így végre kicsik és nagyok is együtt bulizhatnak. A formáció zenei gyökereit a hetvenes évek összetéveszthetetlen soul- és funkmuzsikájában kell keresni. A december 1-jei koncerten hat ragyogó muzsikus lép színpadra, hogy felpezsdítse a hallgatóságot.

4. Betlehemmel érkezik a Kaláka

kalaka_betlehemesuj2.jpg

Harminckét évvel ezelőtt, 1987-ben jelent meg a Kaláka Együttes ünnepkörhöz tartozó lemeze, azóta járnak a Kaláka-betlehemesek adventkor házról házra, templomról templomra, iskoláról iskolára, színházról színházra. December 7-én a közönség nagy örömére pedig a Müpa Sátorba is ellátogatnak, hogy előadják betlehemes játékukat magyar és más nemzetiségű karácsonyi népdalokkal, régi egyházi énekekkel, karácsonyi versekre írott Kaláka-dalokkal.

5. Zenés maszkajáték Jézus születéséről

20191208_harlekin_babszinhaz_credit_gal_gabor.jpg

Nincs ünnepvárás a Betlehemben menedéket kereső Mária és József, illetve a kisdedet köszöntő háromkirályok története nélkül. Az egri Harlekin Bábszínház december 8-i előadása egyszerre ősi és nagyon mai látványosság, igazi összművészeti produkció. A zenés bábjátékban a Megváltó eljövetelét hírül adó angyalok a szeretet üzenetét hozzák az emberek közé, és csak rajtunk múlik, megértjük-e szavaik mélyebb értelmét.

6. Tánccal elmesélt karácsony

csodavaro_betlehemes_c_nagy_attila_mupa_na20181221_04.JPG

Hatalmas siker övezi a Magyar Állami Népi Együttes tavaly bemutatott karácsonyi táncjátékát, amely december 21-én és 22-én kerül újra színpadra a Müpában. A Csodaváró betlehemes című előadás szenteste napját, a várakozás örömét idézi meg: népi hagyományból eredő játékokból, szokásokból, a kis Jézus születését üdvözlő keresztény tradícióból, valamint az e naphoz köthető mesés, csodás történetekből épül fel.

 

2019/11/28 : mupa Szólj hozzá!
Hangolódj a koncertre! -  Cécile McLorin Salvant & Sullivan Fortner

Hangolódj a koncertre! - Cécile McLorin Salvant & Sullivan Fortner

Hangolódj a koncertre! - Cécile McLorin Salvant & Sullivan Fortner

2016-ban nem sokkal első Grammy-díja után járt először Budapesten, és úgy tűnik, azóta sem tud hibázni. Három évvel, két újabb lemezzel és két újabb Grammy-díjjal később Cécile McLorin Salvant Sullivan Fortnerrel duettben tér vissza, hogy ezúttal a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben ejtsen újabb szíveket rabul. 

cecile_sullivan-photo-4.jpg

Hangolódjon a november 18-i koncertre a Müpa tematikus Spotify listájával, amelyen a legújabb,Sullivan Fortner zongoristával közösen készített The Window című album számai mellett a korábbi Grammy-díjas korongok legismertebb dalai is felcsendülnek. 

2019/11/08 : mupa Szólj hozzá!
Főhajtás egy Lemez Lovas előtt

Főhajtás egy Lemez Lovas előtt

Főhajtás egy Lemez Lovas előtt

oi_va_voi_2018_promo_1.jpg

Nem sokkal az ezredforduló után felhívott egy angol pasi, és azt kérdezte, összefuthatnánk-e. Már nem emlékszem, hogy Frank Londontól vagy Ben Mandelsontól kapta-e a számom, végül is két isten, egyre megy. A Thököly úti Stefániában találkoztunk, akkoriban az volt a törzshelyem. Tessék, miben segíthetek?

2019/10/25 : mupa Szólj hozzá!