Egy összetartó közösség, egy zenerajongó néni, egy rejtélyes szomszéd és egy melegszívű kislány megindító története elevenedik meg a Müpa idei karácsonyi kisfilmjében. Az együtt töltött (minőségi) idő – különösen az ezerfordulatos sebességen pörgő 21. században – a legszebb ajándék, amit adhatunk egymásnak, így az idei, Bergendy Péter által rendezett kisfilm is ezt az üzenetet szeretné hangsúlyozni. A jó hír, hogy az Ajándék elkészült, még jobb hír, hogy a közösségimédia-felületeken már láthatjátok is, és hogy valóban teljes legyen az öröm, elárulunk néhány érdekességet is a forgatásról!

mupa2021_ajandek_nagymari_c_nagyattila.jpg

Fotó: Nagy Mari az Ajándék forgatásán © Nagy Attila/Müpa

1. Elsőfilmesek debütálása

Az idei kisfilmben több debütáló „színészt” is felfedezhettek, köztük egy valódi világsztárt is Várdai István csellóművész személyében, aki boldogan vállalta a felkérést, és – ahogy azt a werkfilmben is elárulta – nagyon élvezte, hogy egy teljesen más aspektusból, „belülről” ismerhette meg a filmkészítés rejtelmeit. Szerepformálásához persze a való életben szerzett tapasztalatait is fel tudta használni a forgatás során, hiszen nem először állt a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadán, és persze azzal a gondolattal is számtalanszor eljátszott már élete során, hogy vajon hallgatják-e a gyakorlását a szomszédai. De nem ő volt az egyetlen elsőfilmes a csapatban, az Ajándékban látható kislánynak, Kádár Emmának is ez az első ilyen munkája, ám ez egy cseppet sem látszott rajta, sőt: mindenkit meglepve, fesztelenül játszott és otthonosan mozgott a kamerák előtt. A szomszéd nénit alakító Nagy Marit viszont senkinek nem kell bemutatni, hiszen velük ellentétben hatalmas tapasztalattal rendelkező, emlékezetes alakításokról ismert színész, akit a színházba járó és a tévénéző közönség is jól ismerhet.

2. Az önmagukat (hitelesen) alakító nézők

A szívhez szóló karácsonyi kisfilm azt szeretné megmutatni, hogy a közösen átélt, felejthetetlen pillanatoknál semmi sem értékesebb, a Müpa elkötelezett törzsközönségéhez fogható pedig a világon sehol máshol nincs: nem meglepő, hogy a forgatásról szóló felhívásra a Müpa+ hűségprogram több száz lelkes tagja jelentkezett, és vállalta a szereplést az Ajándék Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben játszódó kulcsjelenetében. Így a koncert képkockáin látható közönséget valódi nézők alakították, ami óriási öröm volt a forgatásban résztvevő művészeknek, szakembereknek, filmeseknek és a Müpa munkatársainak is. Felemelő élmény volt megtapasztalni a támogatásukat és lelkesedésüket még egy ilyen, lássuk be, a felvételek ismétlése okán olykor fárasztó helyzetben is. Le a kalappal a világ legszuperebb nézői előtt!

3. Őszvíz idején

Ahhoz, hogy egy adventi időszakra tervezett film időben elkészüljön, értelemszerűen korábban kell azt leforgatni, és ez olykor bizony kihívást jelenthet a stáboknak… No, azért nem akkorákat, mintha egy téli kabátkollekció katalógusfotóit kellene hóesést imitálva, nyáron elkészíteni, de egyáltalán nem mindegy, hogy megakad-e meg a nézők szeme a történet szerint épp egy karácsonyi hangversenyre igyekvő szereplő körül az ezer színben pompázó, csodás színvilágú őszi lombkoronákon. Így hát az Ajándék operatőrének, Szecsanov Martinnak és csapatának nagyon körültekintően kellett elkészítenie a kisfilm külső felvételeit, a végeredmény pedig magáért beszél!

+1 A kedvencünk: amikor a valóság kétszer csenget

A kisfilm jeleneteinek egy részét a stáb külső helyszíneken forgatta le, köztük egy impozáns lakóépület lépcsőházában, közvetlenül a postaládák mellett. Azonban ahogy ez ilyenkor lenni szokott, a szorgos kellékesek a ládákon található feliratokat fiktív nevekre cserélték ki, hogy a valódi lakók neve ne látszódjon. Csupán egyvalamivel nem számoltak, mégpedig azzal, hogy a forgatási nap kellős közepén toppan majd be a postás az ott lakók küldeményeivel… Néhány másodperc tanácstalan csend és toporgás után azonban kiderült a turpisság, és a kollégák segítségével a kézbesítő természetesen minden lakó küldeményét el tudta juttatni a megfelelő címzettekhez.

mupa2021_ajandek_kadaremma_c_nagyattila.JPG

Fotó: Kádár Emma az Ajándék forgatásán, a postaládáknál © Nagy Attila/Müpa